Rumpai
laut mula-mula dijumpai kerana nilai kesihatan dan gizi yang diperolehi
pada 2000 tahun dahulu. Rumpai laut juga dikenali sebagai rumpai garam
sejak zaman dahulu. Akibat bentuknya menyerupai terumbu karang maka
orang Cina memanggilnya sebagai “Shanhu Cao”. Orang Jepun pernah
menggunakan rumpai laut sebagai penghargaan yang dikhaskan kepada
Maharaja Cina sebagai makanan
berkhasiat. Rumpui laut boleh ditemui di sayu-sayuran tetapi selebihnya
64 jenis mineral hanya boleh diperolehi di dalam rumpai laut. Ia sangat
kaya dengan protein kolagen, kalsium, besi, magnesium, kalium, fosforus,
selenium, dan mineral lain Omega-3 dan 6, yang sangat penting untuk
perkembangan mental dan fungsi dalam tumbesaran anak-anak. Menurut
laporan perubatan adalah sesuai untuk menambah mineral untuk
mengaktifkan anti pengoksidaan enzim, meningkatkan fungsi detoksifikasi
hati, untuk menghilangkan radikal bebas dan penghapusan racun dari tubuh
melalui sistem menyahtoksik.
Nilai
rumpai laut jauh lebih baik daripada sarang burung, sirip yu dan yam.
Lendir dalam rumpai laut adalah 10 kali ganda khasiat sarang burung dan
sirip yu, kalsiumnya adalah 37 kali lebih baik dari hati ikan. Nilai PH
rumpai laut adalah 7.6 – adalah sangat tinggi serat makanan beralkali.
Oleh sebab itulah ia sangai kaya dengan nilai gizi makanan yang sangat
baik, sesuai untuk vegetarian dan orang tua yang memerlukan suplemen
gizi. Ia juga dapat menguatkan sistem imunisasi tubuh dan fungsi hati,
usus saluran tubuh dan perut dibersihkan, berat badan yang ideal, perut
bahagian bawah dan punggung akan secara signifikan lebih kecil.
No comments:
Post a Comment